Lähetä meille viesti

  Betta mukana Vikesin kehityshankeessa

  Tavoitteena tehdä Tadio-nettiradiosta Tansanian tärkein yhteisömedia 

  Viestintä ja kehitys -säätiön hankkeen keskeisenä osana on rakentaa tansanialaisen kumppanijärjestön kanssa yhteistyössä verkkosivusto sekä täysin uudenlainen yhteisöradioportaali. Tadio-nettiradion tekninen toteutus on ollut yksinomaan Betta Digitalin harteilla.

  Projektin kohokohdat

  • Streaming palvelun järjestäminen epävakaisiin olosuhteisiin

  • Uutispalvelujärjestelmä paikallismedioille ja kattojärjestölle aggregointimahdollisuus

  • Laajasti räätälöity Wordpress Multisite ratkaisu yli 20 asemalle

  • Wordpressin integraatio Icecast-streaming palveluun

  Tanzania Development Information Organization

  radio.tadio.co.tz

  Nettiradiosta Tansanian tärkein yhteisömedia

  Viestintä ja kehitys -säätiön ja tansanialaisten yhteismedioiden yhteishankkeen tavoitteena on edistää avoimuutta ja demokratiaa Tansaniassa. Mukana hankkeessa ovat myös esimerkiksi Unesco ja Suomen ulkoministeriö. 

  – Tansaniassa etäisyydet ovat pitkiä ja radioiden kuuluvuuksissa on ongelmia, mutta teknologia on kehittynyt siihen suuntaan, että yhä useammalla on mahdollisuus hankkia oma älypuhelin. Näin ollen halusimme mahdollistaa tiedon jakamisen ja radion kuuntelun nettialustalla, kertoo Vikesin hankeasiantuntija Markku Liukkonen.

  Yhteisöradioalusta mahdollistaa esimerkiksi kansalaisjärjestöille ja viranomaisille tavan tavoittaa myös maaseudulla asuva väestö. Tiedonsaanti puolestaan edistää päätöksenteon läpinäkyvyyttä.  

  Kilpailutusvaihessa tuli selväksi, että Betta Digital on juuri oikea toimisto hoitamaan projektia.

  – Radioportaali on keskeinen asia hankkeessa, jonka tarkoituksena on maaseutuyhteisön voimauttaminen yhteisömedian avulla. Portaalin tavoite on muutaman vuoden sisällä olla Tansanian tärkein ja luotettavin yhteisömedia, Liukkonen summaa. 

  Betta vastasi nettiradion teknisestä toteutuksesta

  Käytännössä Bettan tehtävänä oli luoda Tadio-järjestön (Tanzania Development Information Organization) nettisivut sekä itse nettiradio. Jokaisella portaalin radioasemalla on oma itsenäinen alasivustonsa, jota radioaseman toimittajat itse ylläpitävät ja johon he tuottavat uutisia, videoita, tekstiä ja ääntä.  

  – Radioasemille asennettiin liveradio, jotka lähettävät striimiä Bettan palvelimelle. Nämä striimit ovat siis kuunneltavissa Tadio-nettiradiosta millä tahansa verkkoon liitetyllä laitteella – missä päin Tansaniaa tai maailmaa tahansa, tiivistää Bettan projektipäällikkö Roope Lehmuslehto.

  Lisäksi Tadion toimittajat kuratoivat paikallisasemien uutissisällöistä valitut palat portaalin etusivulle.

  – Tällaiseen projektiin ei ole valmiita ratkaisuja, vaan paljon piti tehdä alusta saakka itse. Saimme projektin ketterästi maaliin hyödyntämällä mahdollisimman paljon avointa lähdekoodia. Mikään run of the mill -ratkaisu ei toimi Lehmuslehto kertoo.

  Myös sivuston ulkoasusuunnittelussa oli omat erityispiirteensä. 

  – Tansaniassa ei tietenkään ole ihan samanlainen maku kuin täällä pohjoisessa. Ulkoasu suunniteltiin paikallisen tyylin mukaisesti.

  Ketterät prosessit tärkeitä kansainvälisessä kehitysprojektissa

  Betta valikoitui mukaan projektiin kilpailutuksen kautta. Liukkosen mukaan Vikes etsi portaalin toteuttajaksi pientä ja ketterää toimistoa. 

  – Kilpailutusvaihessa tuli selväksi, että Betta Digital on juuri oikea toimisto hoitamaan projektia. 

  Koronan vuoksi hankkeen alkuperäinen toteutussuunnitelma muuttui matkan varrella, sillä alun perin bettalaisten oli tarkoitus suunnata Tansaniaan asennushommiin. Lopulta projekti toteutettiin kokonaan etänä.   

  – Betta Digitalin kanssa työskentely on ollut erittäin jouhevaa. Vaikka vuosi 2020 oli poikkeuksellinen kaikkine matkustusrajoituksineen, saimme toimivalla yhteistyöllä ja etäyhteyksiä hyödyntämällä hanketta edistettyä lähes alkuperäisen aikataulun mukaisesti, Liukkonen iloitsee. 

  Kuvat: Markku Liukkonen, Vikes, Tadio

   Lähetä Klausille viesti

   Kerron mielelläni lisää juuri teille sopivista digiratkaisuista. Soita tai lähetä viesti.

   Klaus Mäkelä

   Klaus Mäkelä

   Digiratkaisut, Markkinointisuunnittelija
   +358 5032707 01
   klaus@betta.fi

    Lähetä Klausille viesti